Eurovision Song Contest 1999

← ESC 1998  ⸦⸧  ESC 2000 →
 Årgång 44
 International Convention Center
 Jerusalem, Israel
 Lördag 29 Maj
 Programledare: Dafna Dekel, Yigal Ravid & Sigal Shahamon
 Svenska kommentatorer i SVT2: Pekka Heino & Anders Berglund
 Svensk röstavlämnare: Pontus Gårdinger
 23 länder
 Sveriges bidrag: Take Me Your Heaven  -  Charlotte Nilsson (1)

Vinnare: "Take Me To Your Heaven" Charlotte Nilsson · Sverige

1900-talets sista
Tävlingen höll till på exakt samma ställe i Jerusalem som 20 år tidigare. Dafna Dekel, som kommit 8:a i Malmö för sju år sedan med låten Ze rak Sport, var en av programledarna.

Tanken var att Lettland skulle ha deltagit för första gången men de drog sig ur. Då gick erbjudandet till Ungern som sa nej och efter det till portugisisk tv som tackade ja. Tillbaka efter fem år var Litauen, de hade hållit sig undan på grund av ekonomiska bekymmer. Back in business var även Danmark och Island bland andra.


Två viktiga förändringar skedde från och med det här året, orkestern togs bort och det blev återigen fritt fram att sjunga på valfritt språk. Sedan detta år har Sveriges samtliga bidrag framförts på engelska.


Nordisk konkurrens
Efter en trevande start började så smått omröstningen gå Sveriges väg. Osäkerheten ville dock inte släppa eftersom en viss ö mitt ute i Nordatlanten hela tiden ville ha ett ord med i leken. Under en kort tid utmanade även Tyskland.

När så länder som Malta och Bosnien bjöd Charlotte Nilsson på tolvor samtidigt som närmaste konkurrenten Island så sakteliga började släpa efter förstod de flesta att det skulle gå vägen. 
Take Me To Your heaven, eller Tusen och en natt som den benämndes i originalversion, bedömde många vara en alltför traditionell och typisk svensk schlager som spelat ut sin roll i Eurovision. Men så visade det sig alltså inte vara.

En strålande glad Charlotte Nilsson intog scenen på nytt, Sveriges fjärde seger var klar. Fjolårets vinnare Dana International snubblade och föll på scenen när hon skulle överlämna segertrofén. Dana påstod att hon fälldes av låtskrivaren Gert Lengstrand, men det mesta tyder på att hon bara sökte uppmärksamhet.

Med denna förstaplats hade det gått åtta år sedan den senaste, framförallt innebar Charlottes seger för första gången två svenska vinster under ett och samma årtionde. Det skulle komma att upprepas men dröjde ytterligare ett 15-tal år.

Bäst hittills
Islands andra plats var deras bästa sedan premiären 1986. Samma år tävlade Doris Dragovic för Jugoslavien, nu 13 år senare var hon med igen för Kroatiens räkning. Även de tangerade sitt personliga rekord från ESC tre år tidigare, ännu en 4:e plats vilket 20 år efteråt fortfarande är bästa placering.

Cypern var detta år den stora förhandsfavoriten med kanske det mest moderna soundet i startfältet. Men röstmässigt höll det inte hela vägen och med bara två tilldelade poäng åkte bidraget rätt ner i bottenträsket. Näst sist och med bara den spanska låten bakom sig.

Danmark gjorde sin bästa insats på fyra år medan Finland enligt de regler som gällde tvingades stå över 1900-talet sista tävling.





SVERIGE
TAKE ME TO YOUR HEAVEN CHARLOTTE NILSSON 163
2

 Island
 All out of luck Selma 146
3

 Tyskland
 Reise nach Jerusalem Süpriz 140
4

 Kroatien
 Marija Magdalena Doris Dragovic 118
5

 Israel
 Happy Birthday Eden  93
6

 Estland
 Diamond of night Evelin Samuel  90
7

 Bosnien
 Putnici Dino & Beatrice  86
8

 Nederländerna
 One good reason Marlayne  71
8

 Danmark
 This time I mean it Trine Jepsen & Michael Teschl  71
10

 Österrike
 Reflection Bobbie Singer  65
11

 Slovenien
 For a thousand years Darja Svajger  50
12

 Belgien
 Like the wind Vanessa Chinitor  38
12

 Storbritannien
 Say it again Precious  38
14

 Norge
 Living my life without you Stig van Eijk  35
15

 Malta
 Believe n' Peace Times Three  32
16

 Turkiet
 Dön artik Tugba Önal & Grup Mistik  21
17

 Irland
 When you need me The Mullans  18
18

 Polen
 Przytul mnie mnoco Mietek  17
19

 Frankrike
 Je veux donner ma voix Nayah  14
20

 Litauen
 Strazdas Aisté  13
21

 Portugal
 Como tudo comecou Rui Bandeira  12
22

 Cypern
 Tha ne erotas Marlain   2
23

 Spanien
 No quiero escuchar Lydia   1

Kommentarer