Eurovision Song Contest 2000

← ESC 1999  ⸦⸧  ESC 2001 →
⬭ Årgång 45
⬭ Arena Globen
⬭ Var Stockholm, Sverige
⬭ När Lördag 13 Maj
⬭ Programledare Kattis Ahlström & Anders Lundin
⬭ Svenska kommentatorer i SVT2 Pernilla Månsson-Colt & Christer Lundh
⬭ Svensk röstavlämnare Malin Ekander
⬭ Deltagare 24 länder
⬭ Sveriges bidrag When Spirits Are Calling My Name  -  Roger Pontare (7)

Vinnare: "Fly On The Wings Of Love" Olsen Brothers · Danmark

Årtusendets första
Det nya millenniets första ESC hamnade i Stockholm, här hade tävlingen varit förut men det hade hunnit gå 25 år sen senast. Sverige stod för värdskapet för fjärde gången.

Årets Eurovision anses ha utgjort starten för en modernare tävling än tidigare. En viss Svante Stockselius var vid den här tiden SVT:s nöjeschef, några år senare skulle han bli EBU:s chef för Eurovision Song Contest. Vid ESC 2000 fick också tävlingen sitt genombrott på internet - om än i blygsam skala om man jämför med vad som komma skulle
.


Från detta år införde EBU det så kallade "Big Four". De fyra största ekonomiska bidragsgivarna till tävlingen Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Spanien skulle från och med nu alltid vara garanterade en plats i finalen oavsett resultat föregående år.

När italienska tv-bolaget RAI gjorde comeback 11 år senare utökades denna exklusiva grupp till att bli "Big Five".

37 år hade gått
Det skulle komma att bli Danmarks stora kväll, de medelålders bröderna Olsen hade spelbolag och experter inte räknat med skulle ha med den absoluta toppstriden att göra. Olsens överraskade och tog täten ganska snabbt i omröstningen. Bröderna kunde dra ifrån och vann med 40 poäng mer än närmaste konkurrenten.

Danmarks andra seger var ett faktum med en låt som i Melodi Grand Prix hade vunnit med 16 poängs mariginal. Då med titeln Smuk som et stjerneskud men senare internationellt anpassad till Fly On The Wings of Love.

Danskarna hade väntat länge på att få vinna på nytt, det hade gått hela 37 år sen senast. ESC hade nu kommit för att stanna ett år till i Skandinavien!

Lettisk premiär
Lettland debuterade i Eurovision detta år och imponerade genom att komma på 3:e plats. En övertygande start tack vare en låt och ett framförande som tilltalade, fyra 12-poängare och två 10:or varav en svensk levererades. Lettland hade anlänt till ESC för att stanna.

Tillbaka på allvar var Ryssland som inte hade deltagit sedan 1997. Först hade de tvingats stå över ett år och därefter inte visat nästkommande tävling, med det straffade ryssarna ut sig själva. 2000-talet inleddes dock galant med ett modernt bidrag och en graciös sångerska. Det blev andra plats vilket var landet bästa placering och skulle så förbli i ytterligare åtta år.

Roger Pontare gjorde bra ifrån sig och hamnade på en hedervärd 7:e plats, bland annat efter en tolva från Turkiet. Placeringen är den tredje bästa på hemmaplan för Sverige, överträffas enbart av Kikki Danielssons insats i Göteborg 1985 och Frans i Stockholm 2016.

When Spirits Are Calling My Name hette den engelska versionen av När vindarna viskar mitt namn. Pontare deltog för andra gången, han hade tillsammans med Marie Bergman uppnått 13:e plats sex år tidigare.

Finland var tillbaka efter ett års påtvingad paus men efter att ha hamnat på delad 18:e plats skulle de tvingas stå över igen redan året efter. Det nya årtusendets premiärupplaga av ESC sändes också i de länder som var relegerade efter dåliga placeringar samt i Japan och det som var kvar av Jugoslavien.




DANMARK
 FLY ON THE WINGS OF LOVE  OLSEN BROTHERS 195
2

 
 Ryssland
 Solo Alsou 155
3

 
 Lettland
 My star Brainstorm 136
4

 
 Estland
 Once in a liftetime Ines  98

 Tyskland
 Wadde hadde dudde da Stefan Raab  96

 Irland
 Millennium of love Eamonn Toal  92

 Sverige
 When spirits are calling my name Roger Pontare  88

 Malta
 Desire Claudette Pace  73

 Kroatien
 Kad zaspu andeli Goran Karan  70
10 

 Turkiet
 Yorgunum anla Pinar Ayhan & The SOS  59
11 

 Norge
 My heart goes boom Charmed  57
12 

 Island
 Tell me August & Telma  45
13 

 Nederländerna
 No goodbyes Linda Wagenmakers  40
14 

 Österrike
 All to you The Rounder Girls  34
15 

 Makedonien
 100% te ljubam XXL  29
16 

 Storbritannien
 Don´t play song again Nikki French  28
17 

 Rumänien
 The moon Taxi  25
18 

 Finland
 A little bit Nina Åström  18
18 

 Spanien
 Colgado de un sueno Serafin Zubiri  18
20 

 Schweiz
 La vita cos´e Jane Bogaert  14
21 

 Cypern
 Nomiza Voice   8
22 

 Israel
 Be happy PingPong   7
23 

 Frankrike
 On aura le ciel Sofia Mestari   5
24 

 Belgien
 Envie de vivre Nathalie Sorce   2

Kommentarer