Concours Eurovision de la Chanson 1984

← ESC 1983 ⸦⸧  ESC 1985 →
Var:
Theatre Municipal
Plats:
Luxemburg, Luxemburg
När:
Lördag 5 Maj
Deltagare:
19 länder
Programledare:
Désirée Nosbusch
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Fredrik Belfrage

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 29

Vinnare:
Sverige
Diggi-loo Diggi-ley
Herreys
Sveriges placering
Diggi-loo Diggi-ley - Herreys

Tillbaka till lilla Luxemburg för fjärde gången, men nu hade det faktiskt gått 11 år senast. Dock var platsen, en teater, densamma som 1973.

Det här året innehöll startfältet flera låtar som också visade att vi befann oss i synt-åldern. Majoriteten av bidragen var dock typiska så kallade Eurovisionschlagers. Här utgjorde Sveriges tre dansande bröder inget undantag. De var inte några förhandsfavoriter direkt, snacket gällde mest de för tiden moderna låtarna från Irland, Luxemburg och Italien.

En affär mellan Sverige och Irland
Poängtavlan visade snart att det här i första hand skulle bli en affär mellan Sverige och Irland. Herreys lockade till sig fem stycken 12:or och irländska Linda Martin fyra. Till slut kunde Sveriges andra seger konstateras och då endast med 8 poängs mariginal.

Det hade gått exakt 10 år sedan Waterloo och den första svenska triumfen. Diggi-loo Diggil-ley blev en stor hit i Danmark. Vad gäller Irlands sångerska tog hon den knappa förlusten med gott mod men ville mer, hon återvände åtta år senare och fick då till en fullträff.

Den danska schlagern resulterade i 4:e plats och var landets bästa placering sedan vinsten 1963. Gruppen Hot Eyes skulle återkomma till ESC med liknande tongångar och lyckas väl även då.

Schlager var för ovanlighetens skulle även Finlands val vilket skulle visa sig passa ganska bra - första topp 10-placeringen på nio år minsann.

A som i Alice
Den italienska stjärnan Alice hade nått fram till Eurovision. 80-talet var hennes storhetstid med låtar som Per Elisa som hon för övrigt vann Sanremo-festivalen med. I Sverige blev hon med sin speciella, lite väsande och sensuella röst, främst känd genom Jacob Dahlins radio- och tv-program.

I Luxemburg körde hon en duett med Franco Battiato, tolvorna från de finska och spanska jurygrupperna var de enda. I övrigt nonchalerades duon men fick i alla fall till en placering bland de fem främsta.

Island hade planerat att debutera detta år, men tv-stationen RUV var tvungen att tänka om. De fick inte ihop de pengar som behövdes och nöjde sig med att som vanligt visa tävlingen på sändningstid.

Grekland och Israel hoppade av, i det sistnämnda fallet berodde det på att datumet sammanföll med en viktig helgdag. Irland återkom efter fjolårets tv-strejk.

Från och med det här året skulle EBU och värdnationerna komma att förlägga nästan samtliga framtida ESC i maj månad.

Kommentarer