Concours Eurovision de la Chanson 1989

← ESC 1988 ⸦⸧  ESC 1990 →
Var:
Palais de Beaulieu
Plats:
Lausanne, Schweiz
När:
Lördag 6 Maj
Deltagare:
22 länder
Programledare:
Lolita Morena & Jacques Deschenaux
Svensk kommentator (Kanal 1)
Röstavlämnare
Jacob Dahlin

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 34

Vinnare:
Jugoslavien
Rock Me
Riva
Sveriges placering
En dag - Tommy Nilsson

I Schweiz hade tävlingen inte varit på 33 år, det vill säga inte sedan ESC föddes på 50-talet. Vi skulle till Lausanne nära Gèneve där ju European Broadcasting Union, EBU, (Europeiska Radio- och TV-unionen) har sitt huvudkontor.

Något otippat kunde den kroatiska gruppen Riva tävlandes för Jugoslavien räkna in den ena höga poängen efter den andra i omröstningen. Rock Me var en glad, enkel och fartfylld låt som exempelvis fick en 8:a av den svenska juryn. Det var bara Storbritannien som kunde utmana på allvar och gruppen Live Report blev till slut slagna med ynka 7 poäng.

Äntligen hade Jugoslavien vunnit, de hade väntat 28 år på att detta skulle hända. Landet debuterade 1961 och hade fram till nu haft två stycken 4:e platser som bästa resultat.

Topplacering igen
Danmark var inne i en lyckosam period. Den folkkära Birthe Kjær kom 3:a och fick Sveriges tolvpoängare. Danmark hade kommit 3:a även året innan, och både 1987 och 1986 höll de sig framme med 5:e respektive 6:e plats.

För finsk del slutade det med den bästa insatsen på 16 år. Placering 7 var en välbehövlig skjuts framåt!


Tre stycken 12:or och poäng från nästan alla andra länder gav vår egen Tommy Nilsson en riktigt framskjutande placering. 4:e platsen var den bästa på fyra år och knöt på något sätt ihop säcken för ett framgångsrikt svenskt 80-tal. Fyra har Sverige bara kommit en gång förut, det var vid den svenska ESC-premiären 1958.

Österrike skickade en låt som i dag betraktas som en av deras starkaste någonsin i ESC-sammanhang. Inte sedan mitten av 70-talet hade det gått så bra som nu, allt tack vare en mäktig powerballad framförd av Thomas Forstner. Han skulle snart återkomma till tävlingen och kraschlanda.

Jacob Dahlin
Detta års SVT-kommentator Jacob Dahlin, mångårig programledare i radio och för nöjesprogram i tv, gjorde ingen hemligt av att han vurmade för Turkiets bidrag Bana Bana. Dock utan något större gehör för låten kom näst sist och hade endast Island bakom sig.

Vi hade gärna sett och hört Jacob kommentera Eurovision Song Contest fler gånger på sitt varma, humoristiska och pålästa sätt. Tyvärr blev det inte så. Han avled bara två år efter den här insatsen i Schweiz.


Kommentarer

  1. Tack för trevlig läsning, tummen upp från Oskar

    SvaraRadera

Skicka en kommentar