Eurovisie Songfestival 1976

← ESC 1975 ⸦⸧  ESC 1977 →
Var:
Nederlands Congresgebouw
Plats:
Haag, Nederländerna
När:
Lördag 3 April
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Corry Brokken
Svensk kommentator (P3)
Ursula Richter (sändes bara i radio och inte i tv)
Årgång 21

Vinnare:
Storbritannien
Save Your Kisses For Me
Brotherhood of Man
Sveriges placering
deltog ej

Senast tävlingen var i Holland var för sex år sedan, men nu hade man flyttat från Amsterdam till Haag. Programledaren var en tidigare ESC-vinnare från 1957.

Det hela utvecklade sig till att bli ett race mellan två. Fransyskan Catherine Ferry tvingades till slut ge upp mot den brittiska gruppen Brotherhood of Man. Deras bidrag blev en stor hit och när den gavs ut på singel sålde den i hela sex miljoner exemplar. Save Your Kisses For Me blev en framgång i bland annat Sverige, den spelades in på svenska av dansbandet Schytts och fick då titeln En kyss eller två. Segern var Storbritanniens tredje.

Sverige hoppar av
Efter att ha huserat föregående års Eurovision Song Contest sa sig Sveriges Radio & TV inte ha råd att vara med. Samtidigt var själva tävlingen hårt ifrågasatt vid den här tiden och kallades av en del för kommersiellt jippo, lite samma stämning som i Danmark som fortfarande höll sig borta från evenemanget.

Ingen Melodifestival hölls och svensk tv visade heller inte Europafinalen, den sändes däremot i radions P3. Detta skulle bli sista gången som Sverige självmant valde att inte skicka något bidrag, det hade bara hänt vid två tidigare tillfällen, 1970 och 1964.
Djup svacka
Schweiz lyckades för andra gången under 70-talet komma 4:a medan Österrike för andra gången under samma period tog sig in bland topp 5. Finländske Fredi var tillbaka och hamnade snäppet bättre än 9 år tidigare. Norge var nere i en djup svacka och fick finna sig i att för tredje gången i rad bli placerad i bottenskiktet, sist i årets upplaga efter att ha kommit näst sist året före och på delad sista plats 1974.

Italiens duo Romina & Al Bano skulle senare slå igenom internationellt. Här hamnade de på 7:e plats, det tog nio år innan de återkom till Eurovision för att då få exakt samma placering som nu.

Det lilla furstendömet Liechtenstein försökte ta Sveriges plats. Deras bidrag var redan utsett, Biggi Bachmann skulle sjunga Little Cowboy var det tänkt. Men det blev nej från EBU och orsaken var enkel, furstendömet var inte medlem i organisationen och saknade dessutom radio- och tv-station.

Tydligen hade man inte lärt sig av läxan från 1969, då hoppades man få delta med Un beau matin framförd av Vetty, men fick precis som nu nej av samma skäl.

Malta drar sig ur - igen
Inte bara Sverige höll sig borta, det gjorde också Turkiet och Malta. Stackars maltesen Enzo Guzman fick inte åka till ESC denna gången heller. 1974 var han tilltänkt för tävlingen med Paci fid dinja, men tv-bolaget drog sig ur. Planen var att Enzo detta året skulle sjunga Sing Your Song, Country Boy. Men ännu en gång drog sig Maltas tv ur av oklar anledning. Det skulle ta 16 år innan de deltog igen.

Tillbaka i tävlingen i Haag var däremot Grekland och Österrike. Sistnämnda nationen hade inte deltagit på fyra år.

Kommentarer