Eurovision Song Contest 1982

← ESC 1981 ⸦⸧  ESC 1983 →
Var:
Conference Centre
Plats:
Harrogate, Storbritannien
När:
Lördag 24 April
Deltagare:
18 länder
Programledare:
Jan Leeming
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Ulf Elfving

Arne Weise
Årgång 27

Vinnare:
Tyskland
Ein Bisschen Frieden
Nicole
Sveriges placering
Dag efter dag - Chips

Storbritannien arrangerade ESC för sjunde gången. BBC överraskade de flesta med att förlägga årets upplaga till en liten stad i norra England med ungefär 70 000 invånare.

Nu var det ju inget ovanligt att BBC valde andra orter än huvudstaden för värdskapet. Så hade ju skett tidigare med utflykter till såväl Brighton som Edinburgh. Harrogate som värdstaden heter är mest känt för sina Spa och kunde välkomna 18 tävlande.

Frankrike och Grekland höll sig borta. Det grekiska tv-bolaget ERT hade tänkt att delta och valt bidrag för ändamålet: Sarantapente kopelies med sångaren Themiz Adamantidis, men drog sig ur i sista stund då man inte tyckte att låten höll tillräckligt hög kvalitet.


Fransk tv genom TF1 hde tidigt gjort klart att det inte skulle bli någon medverkan 1982. Kanalens underhållningschef menade att: "Avsaknaden av talang bland artisterna och mediokra låtar bara var irriterande."  Franska tv-tittare fick inte heller se tävlingen eftersom den inte sändes, det gjorde den däremot i Grekland.

Tysklands första
Tyskland hade sedan några år tillbaka lyckats bra i Eurovision, topp 10 i varje tävling sedan 1977. Dessutom 2:a både 1980 och 1981, nu äntligen skulle de komma att lyckas hela vägen och det med besked. Det blev en överlägsen seger för Nicole och hennes fredsbudskap, hela 9 stycken tolvor och en segermarginal på 61 poäng.

Ein bißchen Frieden  hade författats av Ralph Siegel och Bernd Meinunger. En duo som låg bakom tidigare års framgångar för Västtyskland som det hette fram till 1990. Duon skulle återkomma i tävlingen många gånger till framöver.

Västtyskland, hade deltagit allt sedan premiären 1956. De fick alltså vänta 26 år på första vinsten, men varit ganska nära tidigare. Andraplatserna är redan nämnda, till det kan läggas 3:e placeringarna tre år i rad, 1970, 1971 och 1972.

Framgångsrik period började
Så här bra hade det inte gått för Israel sedan dubbelsegern i slutet av 70-talet. Cyperns 5:e plats skulle ända fram till 2018 vara öns bästa placering. Det bör påpekas att den svenska juryn överraskade genom att ge sin tolva till Jugoslavien som till slut hamnade ganska långt ner i resultatlistan! Nicole fick en 8:a av Sverige.

Kikki Danielsson & Elisabeth Andreasson i Chips tangerade Lasse Berghagens 8:e plats sju år tidigare med sin svängiga och dansanta låt. Därmed inleddes en period i ESC för svensk del som ännu räknas som den mest framgångsrika. De kommande åren på 80-talet skulle innebära flera placeringar i toppen, ett guld, ett par bronsmedaljer samt en 4:e och en 5:e plats kom att följa.

Kommentarer