Eurovision Song Contest 1985

← ESC 1984 ⸦⸧  ESC 1986 →
Var:
Scandinavium
Plats:
Göteborg, Sverige
När:
Lördag 4 Maj
Deltagare:
19 länder
Programledare:
Lill Lindfors
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Fredrik Belfrage

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 30

Vinnare:
Norge
La Det Swinge
Bobbysocks
Sveriges placering
Bra vibrationer - Kikki Danielsson

SVT i Göteborg hade arrangerat Melodifestivalen där Herreys vunnit. Därför ansåg tv-chefen Steen Priwin att landets näst största stad med automatik också skulle få stå för Europafinalen - sagt och gjort, så blev det.

Scandinavium kunde välkomna 19 länder när Sverige för andra gången stod för värdskapet. Musik ska byggas utav glädje inledde Lill Lindfors det hela med - för kvällen i en engelsk version. Programledaren "tappade" klänningen i slutet av mellanakten, det hela såg trovärdigt ut men var ett påhitt av stora mått och inövat i all hemlighet. Ännu nästan 35 år efteråt räknas denna gimmick som ett av de bättre, om inte det bästa, i tävlingens historia.
25 år av väntan
Närmar vi oss omröstningen kan man säga att den norska duon Elisabeth Andréasson & Hanne Krogh, med den gemensamma benämningen Bobbysocks, inledde halvt tveksamt. Det tog en bra stund in i omröstningen innan Norge började röra på sig. Inledningsvis tog framförallt förhandsfavoriten Tyskland och Kikki Danielsson kommandot.

Efterhand kunde Bobbysocks gå upp helt i topp. Efter att ofta ha kommit sist och dessutom helt utan poäng lade vårt västra grannland för första gången beslag på förstaplatsen.

Norge debuterade i tävlingen 1960 och fick alltså vänta 25 år på premiärsegern. Någon direkt överlägsen vinst var det inte tal om, 18 poäng före tvåan, 20 före trean samt 23 mer än det fjärdeplacerade bidraget. Det var med andra ord ganska jämnt i toppen!

Inte första gången
De norska sångerskorna hade en sak gemensamt. De hade bägge deltagit i Eurovision tidigare. En ung Hanne Krogh som soloartist redan 1971 för Norges räkning. Hennes Lykken er blev dock inte speciellt lyckosam, näst sist det året.

När Elisabeth Andreasson tillsammans med Kikki Danielsson var Sveriges hopp med Dag efter dag 1982 kom de 8:a. Elisabeth gifte sig senare med en norrman och fick heta Andreassen i efternamn, hon skulle komma att representera Norge i ESC såväl 1994 som 1996. Som om inte det var nog dök hon återigen upp i svenska Melodifestivalen både 2002 och 2011.

Finlands låt det här året var värd ett bättre öde än 9:e plats. Den var med all säkerhet en aning före sin tid och bjöd på ett sound dåtidens jurygrupper kan tänkas haft svårt att ta till sig. Eläköön elämä fanns också inspelad på svenska, Leve livet.

På deltagarfronten var det ganska stiltje. Grekland och Israel återvände medan två andra hoppade av. Nederländerna på grund av en minnesdag för de soldater som dött efter andra världskriget. Jugoslavien hade tänkt komma till Göteborg med bidraget Pokora framfört av Zorica Kondža och Josip Genda, men kom senare på att ESC inföll samma dag man skulle hedra årsdagen av ledaren Titos död. Då gick det inte för sig att ställa upp i sådan lättviktig underhållning som Eurovision ansågs utgöra.

Bäst på hemmaplan
Med facit i hand har Sverige arrangerat ESC sex gånger, och resultatet i Göteborg 1985 är det bästa hittills samtidigt som vi varit värdnation. Under omröstningen låg Kikki Danielsson länge tvåa men blev till slut trea, endast 2 poäng från en silverplats. Det var ett klart fall framåt för Kikki jämfört med hennes Eurovision-deltagande tre år tidigare.

Tittar vi på Sveriges placeringar de sex gånger tävlingen hållits på hemmaplan står sig fortfarande Kikkis insats från detta år:

  3. 1985 GÖTEBORG
  5. 2016 STOCKHOLM
  7. 2000 STOCKHOLM
  8. 1975 STOCKHOLM
14. 2013 MALMÖ
22. 1992 MALMÖ

Kommentarer