Eurovision Song Contest 1986

← ESC 1985 ⸦⸧  ESC 1987 →
Var:
Grieghallen
Plats:
Bergen, Norge
När:
Lördag 3 Maj
Deltagare:
20 länder
Programledare:
Åse Kleveland
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Ulf Elfving

Agneta Bolme Börjefors
Årgång 31

Vinnare:
Belgien
J'aime La Vie
Sandra Kim
Sveriges placering
É dé det här du kallar kärlek? - Monica Törnell & Lasse Holm

Hon hade själv representerat Norge 20 år tidigare och kommit trea. Nu fick Åse Kleveland agera programledare och startade alltihop med att utbrista i sången"Soon We Will Know Who Will Be the Best - in the Eurovision Song Contest..."

Norges andra stad fick uppdraget att arrangera tävlingen. Samtidigt som Norge för första gången stod för värdskapet ägde en annan premiär rum. Belgien hade varit med från starten 1956 och vann nu för allra första gången. Det såg en blott 13-årig tjej vid namn Sandra Kim till, fast det officiellt hette att hon var 15. Snacket gick om hennes ålder men något snack om vinsten var det inte.

Det blev till en betryggande seger med 36 poängs marginal för J'aime la vie. Det var en av de franskspråkiga bidrag som hade stora framgångar. Låtarna som placerade sig 1:a, 2:a och 3:a framfördes alla på just franska.

Isländsk premiär
Isländsk tv hade visat Eurovision Song Contest sedan 1971 och var medlem av EBU sedan 50-talet. TV-stationen RUV hade först tänkt debutera 1984 men fick inte styr på ekonomin och tekniken förrän lagom till tävlingen i Bergen. Säkerligen bidrog de senaste årens skandinaviska succéer till beslutet och var skulle debuten ske om inte i ett nordiskt grannland!

Gruppen ICY med låten Gleꝺibankinn hade vunnit den nationella uttagningen och blev Islands första bidrag. Det hela resulterade i en 16:e plats, och den svenska juryn var faktiskt ensam om att skjuta till poäng bland de nordiska länderna.

Egentligen skulle startfältet ha 21 deltagare, men Grekland som redan valt bidraget Wagon lit med Polina, hoppade i sista stund av. Religiösa skäl låg bakom, finalen i Bergen ägde nämligen rum samtidigt som den ortodoxa påskhelgen. Även Italien tog en paus medan såväl Nederländerna som Jugoslavien var tillbaka.

Dragshow hade aldrig tidigare förekommit i ESC, men det ändrade värdlandet på som ställde sitt hopp till gruppen "The Great Garlic Girls" och sångaren Ketil Stokkan. Doris Dragovic tävlade för Jugoslavien, hon skulle återkomma till Eurovision 13 år senare för det då självständiga Kroatien.
Topp 5 igen
För fjärde året i rad knep Sverige en plats bland de fem främsta. 80-talets mitt hör till de mest lyckosamma perioderna i Eurovision med placeringarna 3, 1, 3, 5. Monica Törnell, Lasse Holm och de andra levererade tre minst sagt energiska minuter, vilket hade så pass stor inverkan på juryerna i Schweiz och Island att de delade ut 12:or.

Till sist - detta blev Ulf Elfvings sista år som tv-kommentator, en uppgift han hade haft vid nästan alla tävlingar i så gott som tio år.

Kommentarer