Eurovision Song Contest 1988

← ESC 1987 ⸦⸧  ESC 1989 →
Var:
Simmonscourt Pavillion
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 30 April
Deltagare:
21 länder
Programledare:
Michelle Rocca & Pat Kenny
Svensk kommentator (TV2)
Röstavlämnare
Bengt Grafström

Maud Uppling
Årgång 33

Vinnare:
Schweiz
Ne Partez Pas Sans Moi
Céline Dion
Sveriges placering
12  Stad i ljus - Tommy Körberg

Exakt samma lokal och stad som för sju år sedan. Och om det hade varit jämnt och spännande när tävlingen senast besökte den irländska huvudstaden, blev det än värre den här gången.

Ganska snart gick det upp för de flesta att det skulle komma att stå mellan Schweiz och Storbritannien. Bidragen från dessa två länder var i omväxlande ledning under i stort sett hela omröstningen.

Skotten Scott Fitzgerald ledde med 5 poäng över en helt okänd kanadensiska vid namn Céline Dion när Jugoslavien som sista land skulle rösta. Överraskande nog nollades Scott medan Céline fick en 6:a, det innebar att hon gick om honom med en enda poäng, 137 mot 136.

Jublet visste knappt några gränser när detta stod klart, för första gången på hela 32 år hade Schweiz återigen vunnit. De hade ju segrat i premiärversionen av tävlingen 1956.

Makalös karriär
Näst ABBA får Céline Dion betraktas som den mest framgångsrika ESC-vinnaren någonsin. En karriär som tog rejäl fart efter tävlingen. Det internationella genombrottet kom under 90-talet med låtar som Where Does My Heart Beat Now och Think Twice. Hon spelade även in My Heart Will Go On som var ledmotivet till storfilmen "Titanic".

Man kan undra om det hade sett annorlunda ut för henne om hon bara kommit tvåa i Eurovision? Svaret kommer blixtsnabbt: knappast! Karriär av mäktiga mått hade det säkerligen blivit ändå.
12:a igen
Island lyckades med den märkliga bedriften att komma på just 16:e plats för tredje året i rad. Sverige var inte långt efter, 12:e plats andra året i rad. Tommy Körberg hade kommit 9:a i ESC 1969 men var genomförkyld i Dublin. Det tvingade honom att lämna över till låtskrivaren Py Bäckman under repetitionerna.

Tommy försökte helt enkelt spara sin bräckliga röst till tv-sändningen på lördagskvällen. Här och där hördes att rösten inte höll riktigt låten igenom, särskilt inte de höga tonerna trots att han verkligen ansträngde sig.

Stad i ljus var Sveriges första ballad i ESC sedan 70-talet. Låten räknas till en klassiker och finns numera upptagen i den svenska psalmboken.

Den 3:e plats som Hot Eyes uppnådde med Ka' du se hva' jeg sa? var faktiskt Danmarks bästa resultat på 25 år, sedan vinsten 1963 med andra ord även om DR höll sig borta från evenemanget under en tioårsperiod. Detta var för övrigt Hot Eyes tredje Eurovision, gruppen hade kommit 11:a 1985 och 4:a 1984.

Även Norge hade ett gott år och kom topp 5 medan Finland placerade sig näst sist.

Cyperns låt för gammal
Tävlingen drabbades av ett sent avhopp. Cypern hade lottats att sjunga som nummer två representerad av Giannis Dimitrou och låten Thimame. Men det visade sig att låten var för gammal, den hade varit med i Cyperns nationella uttagning redan 1984 och där kommit trea.

TV-stationen CyBC hade ont om tid och hann inte leta fram ett nytt bidrag. Enklaste sättet var därför att dra sig ur. 21 länder och inte som tänkt 22 dök så småningom upp på poängtavlan.

Kommentarer