Eurovision Song Contest 1990

← ESC 1989 ⸦⸧  ESC 1991 →
Var:
Lisinski Hall
Plats:
Zagreb, Jugoslavien
När:
Lördag 5 Maj
Deltagare:
22 länder
Programledare:
Helga Vlahovic & Oliver Mlakar
Svensk kommentator (TV2)
Röstavlämnare
Jan Jingryd

Jan Ellerås
Årgång 35

Vinnare:
Italien
Insieme: 1992
Toto Cutugno
Sveriges placering
16  Som en vind - Edin & Ådahl

Zagreb och inte huvudstaden Belgrad fick stå för värdskapet. Det föll sig naturligt eftersom gruppen Riva som hade vunnit året före kom från Kroatien som ännu en kort tid framöver var en jugoslavisk delrepublik. Visserligen nytt årtionde men framtiden såg allt annat än ljus ut för denna del av Europa.

Det började heller inte så bra i själva tävlingen. Spaniens Azúcar Moreno var först ut på scenen och den förinspelade musiken de skulle använda sig av hördes aldrig. Duon vände om och gick ut men var snart tillbaka och då funkade allt som det skulle. Deras låt var en av de mer moderna i startfältet och placerade sig trots den olyckliga starten topp 5.

De omvälvande politiska händelserna i Europa vid den här tiden, med Berlinmurens fall och östblockets kollaps, fick genomslag på många länders låtar. Mest utstuderad var norska Brandenburger Tor följd av Österrikes Keine Mauern Mehr.

26 års väntan på andra segern
I den ganska jämna omröstningen seglade snart Italien, Frankrike och Italien upp som heta vinnarkandidater. Med 17 poängs försprång intog Toto Cutugno förstaplatsen, en låt om ett gemensamt Europa inför övergången från EG till EU 1992. Italien hade fått vänta hela 26 år på denna sin andra seger.


Frankrike, som delade andra platsen med Irland, fick sin bästa placering sedan vinsten 1977. Island som bara var med i ESC för femte gången det här året lyckades inte enbart bäst av de nordiska länderna, deras dansbandsschlager gick hem och 4:e platsen hör fortfarande till en av landets främsta placeringar.

Malta ville vara med men fick nej
Maltesisk tv knackade på dörren igen efter att inte ha deltagit sedan 70-talets första hälft. Inför Zagreb hade de anordnat en nationell final som Mayrose Mallia vunnit med låten Our Little World of Yesterday. Men EBU hade fortfarande sin regel om max 22 deltagare att ta hänsyn till och med Malta skulle det bli 23. Därför blev det nej.

Regeln hade införts tre år tidigare för behålla ESC-sändningen i tv som ett hanterbart program och med lagom sändningstid. Men regeln kom väldigt snart att försvinna, det såg ett helt förändrat Europa till att ändra på. Och det gällde ju för EBU att följa med sin tid.

Efter ett framgångsrikt 80-tal började det nya decenniet inte speciellt bra för svenskt vidkommande. Edin & Ådahl gjorde vad de skulle men fick bara poäng från 6 av 21 möjliga jurygrupper. 16:e plats blev det för Som en vind och det var Sveriges sämsta placering i Eurovisionen på 11 år, inte sedan 1979 hade det gått så här dåligt.

Men det är klart att det beror på vad man jämför med, Norge och Finland delade nämligen på sistaplatsen, och det hjälpte inte att det finska bidraget framfördes på svenska!

Med järnridån borta och den ena frigörelsen efter den andra var Eurovision Song Contest åter tillbaka hos tv-tittarna i Polen, Ungern, Tjeckoslovakien, Rumänien, Bulgarien och Sovjet. Dessutom tillkom Japan, Sydkorea och för första gången också Kanada och till och med Kina.

Kommentarer