Eurovision Song Contest 1994

← ESC 1993 ⸦⸧  ESC 1995 →
Var:
Point Theatre
Plats:
Dublin, Irland
När:
Lördag 30 April
Deltagare:
25 länder
Programledare:
Cynthia Ní Mhurchú & Gerry Ryan
Svenska kommentator (Kanal 1 SVT)
Röstavlämnare
Pekka Heino


Marianne Anderberg
Årgång 39

Vinnare:
Irland
Rock'n' Roll Kids
Paul Harrington & Charlie McGettigan
Sveriges placering
13  Stjärnorna - Marie Bergman & Roger Pontare

Kvar på Irland för andra året i rad, men nu bar det iväg till huvudstaden. En hel del debutanter skulle det bli eftersom allt fler av de före detta öststatsländerna vid denna tiden knackade på dörren till Eurovision.

Finalfältet bestod av bidrag från 25 länder varav det var urpremiär för 3, nämligen Litauen, Polen och Ryssland. Dessutom tillkom ytterligare 4 som inte tog sig ur föregående års speciella kval. Den här gången var dock Estland, Ungern, Slovakien och Rumänien garanterade plats i finalen. Detta blev möjligt i och med den nya regeln som gick ut på att de sämst placerade länderna från året innan i Millstreet helt enkelt inte fick vara med i Dublin.

De skulle med andra ord tvingas stå över ett år men samtidigt känna sig säkra på att få återvända 1995. Inför detta årets ESC drabbade den nya regeln Danmark, Belgien, Israel, Turkiet och Slovenien.

Trodde på skräll
När omröstningen väl kommit igång och flera 12:or i rad till att börja med tilldelades Ungern trodde många på en rejäl skräll. Det såg ut som att den ena juryn efter den andra hade fallit pladask för den vackra ungerska balladen. Men det höll inte hela vägen för vid den här tiden gick det inte att räkna ut jurygruppernas kärlek för till irländska ballader.

Det hade ju om inte annat de tidigare två årens ESC-resultat visat. Och minsann, gjorde inte den gröna ön om bedriften för tredje gången i följd. Så småningom omhändertog duon Paul Harrington & Charlie McGettigan förstaplatsen och släppte den aldrig ifrån sig. Det blev till en komfortabel seger och hat trick för Irland!


Bättre start i Eurovision kunde knappast Polen och Ungern få, de slutade på 2:a respektive 4:e plats. Fortfarande 25 år senare all time high för dessa två. Sämre gick det för Estland och Litauen, näst sist respektive sist. Det skulle dock komma att ändras framöver, särskilt för Estlands del.

Ryssland inledde sitt ESC-äventyr med en lagom 9:e plats. Cypriotiska Evridiki var med för andra gången, precis som 1992 blev det återigen 11:e plats. 2007 prövade hon lyckan återigen men tog sig då inte till final.

Norge bäst igen
Av de nordiska länderna gick det precis som året innan bäst för Norge. Duon Elisabeth Andreassen och Jan Werner Danielsen kom på 6:e plats.

Längre ner i resultatlistan fick Sveriges duo Marie Bergman och Roger Pontare finna sig i att hamna. Det blev faktiskt samma placering för Marie Bergman som senast hon var med i samma stad som nu, 13:e plats i Dublin 1972 och i Dublin 1994.

Mellanakten irländarna bjöd på har gått till historien som en av de mest minnesvärda nånsin, tv-tittarna bjöds på "Riverdance" och ett nytt fenomen var fött. Detta var sista gången tävlingen inte ägde rum i maj månad.

Kommentarer