9 länder hittills klara för JESC

Fram till nu har 9 länders tv-bolag bekräftat medverkan i årets Junior ESC i november. Sverige är ett av dem och den tävlande artisten och låten väljs imorgon i Lilla Melodifestivalens final i Stockholm.

De länder som i nuläget uppges vara klara för JESC den 15 november är värdlandet Malta samt Sverige, Nederländerna, Grekland, Armenien, Vitryssland, Ryssland, Ukraina och Georgien.

I tävlingen förra året debuterade San Marino men de har inte sagt något om de tänker stanna kvar. Det har hittills även varit tyst från Makedonien, Moldavien och Azerbajdzjan som alla deltog 2013. Skulle de hoppa av har helt andra nationer för första gången visat intresse för ESC:s juniorupplaga!

Här kan särskilt nämnas Island och Ungern vars tv-bolag ska ha kommit långt fram i förhandlingarna med EBU om medverkan.

Kanske 15 bidrag i november
12 bidrag var med både i fjol och 2012. I tävlingen 2011 deltog 13 medan 14 dök upp 2010. Det verkar inte vara helt omöjligt att årets JESC på Malta får en skjuts framåt vad beträffar deltagare. Skulle alla 12 som var med i fjol dyka upp igen tillsammans med ett par nya länder samt Grekland som återvänder efter att inte ha varit med på 6 år, har vi faktiskt 15 tävlande på plats i Valetta i höst!

Malta vann - Sverige 9:a
Junior ESC har ägt rum sedan 2003, Sverige har deltagit alla år utom 2008. Den 3:e plats som Molly Sandén fick till för 8 år sedan i Bukarest i Rumänien är vår bästa placering till dags dato. I den senaste tävlingen i Ukrainas huvudstad Kiev vann Maltas 11-åriga Gaia Cauchi medan den 13-årige svenske grabben Elias hamnade på 9:e plats. Mer om fjolårets resultat på vår specialsida Junior ESC 2013.

Kommentarer