Eurovision Song Contest 1975

← ESC 1974 ⸦⸧  ESC 1976 →
Var:
S:t Eriksmässan
Plats:
Stockholm, Sverige
När:
Lördag 22 Mars
Deltagare:
19 länder
Programledare:
Karin Falck
Svensk kommentator (TV1)
Röstavlämnare
Åke Strömmer
Sven Lindahl
Årgång 20

Vinnare:
Nederländerna
Ding-A-Dong
Teach-In
Sveriges placering
 8  Jennie Jennie - Lasse Berghagen

För första gången någonsin kunde nu Sverige hälsa ESC välkommen. Att det skulle bli Stockholm var det inget snack om, platsen var S:t Eriksmässan som den då benämndes. Ligger i Älvsjö söder om stan och heter numera kort och gott Stockholmsmässan.

Uppdraget att leda det hela gick till 70-talets främsta kvinnliga svenska tv-profil. I helblåklänning, passande till den likaledes blåa scenografin, gjorde Karin Falck entré. Hon bjöd på en rad språkliga förväxlingar när hon i samband med omröstningen skulle tala engelska; "Can we have 3 points on the Turkey" och "How much is seven in France" var några exempel som fick de flesta att röra på smilbanden.

Deltagarrekord
19 länder fanns med på startlistan och därmed sattes nytt deltagarrekord. Hittills hade ESC som mest haft 18 bidrag. Turkisk tv hade visat tävlingen sedan några år tillbaka och deltog nu för första gången med egen låt och artist. Detta ledde i sin tur till att Grekland drog sig ur för att på det sättet protestera mot turkarnas invasion av norra Cypern året innan.

Grekland, som hade kommit med så sent som i föregående års tävling, sände trots allt från Stockholm. I övrigt återvände Malta efter att ha hållt sig borta i tre år. Frankrike var i elden igen efter bara ett års frånvaro.

När väl omröstningen kom igång stod det snart klart att det här skulle bli en affär mellan i första hand Nederländerna och Storbritannien. Med sex stycken utdelade tolvor, bland annat från den svenska juryn, kunde den holländska gruppen Teach-In räkna in landets fjärde ESC-vinst. Den skulle så förbli i hela 44 år då landets femte triumf anlände.

Ding Dinge Dong eller Ding-A-Dong som vinnarlåten också kom att heta blev en framgång i flera länder och segermarginalen i Eurovision gentemot den främsta konkurrenten, brittiska The Shadows, kunde slutligen skrivas till 14 poäng.
Dagens poängsystem föds
Efter fler olika varianter bestämde EBU att det här året använda en poängfördelning som innebar att varje jury skulle belöna tio bidrag. Favoriten skulle få 12 poäng, tvåan 10 och trean 8 poäng för att sedan trappa ner i en skala 7, 6, 5, 4, 3 ,2 och 1. Visst känns detta igen? Succén var given och just detta poängsystem används som bekant fortfarande.

"Doing the omoralisk slagerfestival"
I mitten av 70-talet var Eurovision ifrågasatt och betraktades av många på vänsterkanten som ett kommersiellt jippo. Gruppen Nationalteatern spelade in en låt om ESC med titeln Doing the omoralisk slagerfestival. Den och flera andra antikapitalistiska låtar framfördes på den alternativa festival som hölls på Gärdet i Stockholm samtidigt som ESC i Älvsjö.

Efter många försök i Melodifestivalen fick till slut Lasse Berghagen uppgiften att sjunga för Sverige - Jennie Jennie hamnade på en godkänd 8:e plats, valet av språk var fortfarande fritt och Berghagen föredrog precis som många andra engelska. Finland fick dock 2 poäng mer och placerade sig bäst av de tre nordiska länderna.

Kommentarer