Lotten avgör inte startordningen


För första gången kommer inte startordningen i ESC att lottas. Istället kommer SVT bestämma i vilken ordning bidragen ska framföras. Detta gör man för att få bättre spridning på musikstilarna och bättre mix, men även för att få till ett så bra tv-program som möjligt rent formmässigt. svt.se skriver;

"Startordningen 2013 kommer att sättas av showproducenten Christer Björkman och den exekutiva producenten Martin Österdahl och godkännas av EBU:s executive supervisor och referensgrupp."

Så här fungerar det redan i Melodifestivalen, där har inte skett någon lottdragning om startordningen på tio år. Det enda land som man kommer dra lott om är värdlandet, i det här fallet Sverige. Allt för att undvika jäv. Regeländringen är varaktig och ska fortsätta gälla Eurovision också efter 2013.

Däremot kommer lotten få avgöra i vilka semifinaler länderna ska igenom. Här blev det idag redan klart med två länder, Danmark ska in i semifinal 1 och Norge i semi 2. Anledningen till detta förklarar SVT så här på sin hemsida;

"Genom att sära på de två grannländerna med många tillresta fans undviks ett snedvridet tryck på biljettförsäljningen. Därför särar man på Danmark och Norge."

Kommentarer