Nej från Portugal och Polen - Ja från Montenegro

Det blev som ESCsweden/sverige förvarnade om redan i onsdags. Portugal kommer inte till start i Eurovision i Malmö. Det blir fjärde gången som landet håller sig borta sedan premiären 1964.

Ekonomiska problem för tv-bolaget RTP ligger bakom, det kostar ju alltid en slant att vara med i ESC. TV-stationen utesluter dock inte medverkan igen 2014.






Polen håller sig undan för andra året i rad. Först pekade det mesta på att de skulle vara tillbaka i Malmö, men så blir det alltså inte. 2012 var orsaken att tv-bolaget TVP var fullt upptagen med att arrangera fotbolls-EM. 2013 är anledningen en annan verkar det - ett slags allmänt missnöje:

- Tyvärr fokuserar ESC numera på själva showen och mindre på musiken, säger Marcin Perzyna vid TVP i en kommentar.

En definitiv deltagarlista för ESC 2013 läggs fram av EBU i månadsskiftet december/januari.



Montenegro var tillbaka i Eurovision i år efter att inte ha varit med sedan 2009. På torsdagen meddelade tv-bolaget RTCG att man har för avsikt att stanna kvar i tävlingen och därför dyker upp med ett bidrag i Malmö.

Exakt hur den nationella uttagningen ska se ut har det inte sagts något om ännu.

Som självständig stat har Montenegro aldrig nått någon ESC-final, det montenegrinska bandet No Name lyckades visserligen komma 7:a i ESC 2005 men då representerandes den kortvariga unionen Serbien-Montenegro.

Kommentarer