Sverige som ESC-värd: 1985



I uppladdningen inför den femte Eurovision på svensk mark, ser vi tillbaka på de tidigare tävlingar som arrangerats här. I YouTube-klippet ovan ser du hela 1985 års upplaga med legendaren Terry Wogan som kommentator.

Så här skriver Leif Thorsson och Martin Verhage i boken "Melodifestivalen genom tiderna" om ESC 1985:

När Eurovision efter Herreys vinst skulle arrangeras i Sverige för första gången på tio år, var det som om halva nationen - från Piteå till Malmö - ville förlägga evenemanget till sina hallar, teatrar och konserthus. Jönköping erbjöd den stora Tipshallen och Stockholm Berwaldhallen, men det blev till slut Göteborg och Scandinavium som fick vara värd för de 19 länder som hade anmält sig.

Den 30:e versionen av ESC hölls lördagen den 4 maj med Lill Lindfors som programledare och Fredrik Belfrage som kommentator i svensk tv. Västtysklands Für alle med Wind var storfavorit, och det höll nästan hela vägen. De fick dock se sig besegrade av Norge.

Scandinavium formligen kokade när det visade sig att Hanne Krogh och Elisabeth Andreasson i Bobbysocks hade vunnit med den 50-talsinspirerade La det swinge. Norge firade segern i ett helt år.

Sveriges Kikki Danielsson höll sig väl framme under omröstningen och låg till stora delar på andra plats, antingen efter Tyskland eller Norge. En snygg tredje plats blev det till slut. Finland kom nia och Danmark elva. Holland och Jugoslavien stod det här året över av olika skäl, medan Israel var tillbaka efter att inte ha deltagit 1984. Lill Lindfors tappade klänning hör till det kanske mest minnesvärda:

Alla blev mycket imponerade av detta fiffiga påhitt - utom EBU:s röstkontrollant Frank Naef och hans fru, som tyckte det var ovärdigt av Lill att visa sig i bara trosorna. Efter denna händelse skrevs det därför in i reglerna att generalrepetition och sändningen måste vara identiskt genomförda.

      
NorgeLa Det Swinge
Bobbysocks
123
 
2
Tyskland
Für alle
Wind
105
 
3
Sverige
Bra vibrationer
Kikki Danielsson
103
 
4
StorbritannienLove isVikki Watson
100
 
5
IsraelOlé Olé
Izhar Cohen
93
 
6
Irland
Wait until the weekend comesMaria Christian
91
 
7
ItalienMagic oh magic
Al Bano & Romina Power
78
 
8
Österrike
Kinder dieser weltGary Lux
60
 
9
Finland
Eläköön elämä
Sonja Lumme
58
 
10
Frankrike
Femme dans ses rêves aussi
Roger Bens
56
 
11
DanmarkSku´du spørg fra no´enHot Eyes
41
 
12
Schweiz
Piano Piano
Mariella Farré
39
 
13
LuxemburgChildren, Kinder, Enfants
Margo, Franck, Chris, Ireen, Diana & Malcolm
37
 
14
Turkiet
Didai didai dai
MFÖ
36
 
14
SpanienLa fiesta terminóPaloma San Basilio
36
 
16
Grekland
Miazoume
Takis Biniaris
15
 
16
Cypern
To katalava argaLia Vishy
15
 
18
PortugalPenso em ti, eu seiAdelaide
9
 
19
Belgien
Laat me nu gaanLinda Lepomme
7



ESC 1975 Stockholm
ESC 1985 Göteborg
ESC 1992 Malmö
ESC 2000 Stockholm
ESC 2013 Malmö

Kommentarer