ESC-semifinalerna lottas idag

Malmös mest kända landmärke, Turning Torso, flankerad av ESC:s logotype.
Finland, Island och Norge hamnade alla i ESC-semifinal 2. Det blev klart efter torsdagens lottning i Malmö. Sverige tillåts rösta i semi 1 där bland andra Danmark deltar. "We Are One" blir temat för årets tävling.

Semifinal 1 tisdag 14/5 (16 länder)
Danmark
Kroatien
Ukraina
Nederländerna
Österrike
Slovenien
Estland
Ryssland
Litauen
Serbien
Irland
Vitryssland
Cypern
Montenegro
Belgien
Moldavien

Semifinal 2 torsdag 16/5 (17 länder)
Lettland
Azerbajdzjan
Malta
Island
San Marino
Makedonien
Finland
Bulgarien
Israel
Norge
Albanien
Ungern
Schweiz
Georgien
Grekland
Armenien
Rumänien

Så ska det då avgöras i vilken av de två semifinalerna de kvalande länderna hamnar i årets ESC. Semi 1 tisdag den 14:e eller semi 2 torsdag den 16 maj.

svtplay.se sänder live från torsdagens lottdragning i Rådhuset i Malmö med start klockan 14:00. Pernilla Månsson Colt kommenterar. För att förhindra att allt för många grannländer, som brukar rösta på varandra, inte ska hamna i samma semifinal har de delats in olika grupper. Exempelvis har Finland, Island och Estland hamnat i samma grupp. Det ska göra det svårare att dessa länder placeras i samma semi. Danmark vet vi redan ska igenom semifinal 1, medan Norge och Israel ska kvala i semi 2. Att Israels dag bestämts i förväg beror på att landet inte kan delta i semi 1 den 14 maj eftersom det är en nationell helgdag.

Lotten kommer också avgöra i vilken semifinal de sex finalklara länderna ska tillåtas rösta, detta gäller förutom Sverige även "big 5", det vill säga Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Startordningen berörs inte, som vi tidigare berättat blir det upp till SVT att avgöra den saken när alla låtar och musikstilar blivit kända.

Officiellt är torsdagen också starten för ESC 2013 i Sverige, då Bakus borgmästare lämnar över "stafetten" till kommunfullmäktiges ordförande i Malmö.

Kommentarer