Näst högsta poängen någonsin

De 218 poäng som gick till Sanna Nielsen i finalen är de näst högsta ett svenskt bidrag har fått i ESC. Överträffas bara av de 372 som Loreen fick när hon vann för två år sedan.

Sverige tog brons för sjätte gången och Undo är det sjunde mest framgångsrika ESC-bidraget efter vinsterna samt andra platsen 1966. Vid sex tillfällen har Sverige alltså nu kommit 3:a, åren att lägga på minnet är 2014, 2011, 1996, 1995, 1985 och 1983.

Tvåa i semin
Grottar vi ner oss i ännu mer statistik ser vi att Sanna kom tvåa i sin semifinal med 131 poäng. Slagen av Holland som vann med 150 och fick den svenska tolvan för övrigt. Sverige fick poäng av alla utom Azerbajdzjan. San Marino tog den 10:e och sista finalplatsen med endast en poängs marginal mot Portugal som därmed var närmast av alla utslagna att nå finalen. Siffror och fakta i detalj på eurovision.tv.

Poäng av alla utom sex
I finalen belönades Sanna Nielsen av samtliga länder utom Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Makedonien, Tyskland och Italien. I gengäld blev det tre stycken 12:or och sex 10:or. Härifrån kom poängen i finalen:

12p: DANMARK, RUMÄNIEN, UKRAINA
10p: BELGIEN, ESTLAND, FINLAND, ISRAEL, SAN MARINO, SPANIEN
  8p: UNGERN, LETTLAND, NORGE, PORTUGAL, SLOVENIEN, NEDERLÄNDERNA
  7p: ALBANIEN, ISLAND, LITAUEN, MALTA, STORBRITANNIEN
  6p: ÖSTERRIKE, MOLDAVIEN, SCHWEIZ
  4p: FRANKRIKE, IRLAND, POLEN
  3p: MONTENEGRO
  2p: GEORGIEN, GREKLAND, RYSSLAND

Sveriges topp 10
Den svenska tolvan gick till vinnaren Österrike som till slut kunde räkna samman 13 stycken av högsta valör. TV-tittare och jury prickade även in tvåan Holland rätt. Notera att Frankrike som kom sist i finalen med ynka 2 poäng fick halva den summan av Sverige - så här:

12p: ÖSTERRIKE
10p: NEDERLÄNDERNA
  8p: DANMARK
  7p: UNGERN
  6p: FINLAND
  5p: ARMENIEN
  4p: ISLAND
  3p: NORGE
  2p: POLEN
  1p: FRANKRIKE

Mer om hur poängen fördelades på eurovision.tv.

Kommentarer