Österrike vann årets EYM

Alla 14 unga musiker samlade på scenen i Köln
Det går bra för Österrike. Vann först ESC och på lördagskvällen även EYM, Eurovision Young Musicians. Allt tack vare fiolspelande Ziyu He. 

På andra plats kom Slovenien och trea blev Ungern. En jurygrupp avgav poäng och endast de tre främsta fick sina placeringar offentliggjorda. Vi vet alltså inte var någonstans Sveriges Albin Uusijärvi hamnade. Det här var Österrikes 5:e seger i EYM och landet stärker därmed sin position som det mest framgångrika i klassiska sammanhang.



Se årets upplaga av Eurovision Young Musicians live från Köln på EBU:s sajt youngmusicians.tv eller på SVT2 mellan klockan 20:00-22:00.

Österrike har med sina 4 segrar vunnit flest gånger. Tyskland, Holland och Polen har vardera 2 vinster. En rad länder har vunnit vid ett tillfälle, däribland Sverige (2006) och Norge (2012).

Inga andra nordiska länder har segrat, men såväl Danmark som Finland har varit med i EYM från och till sedan 80-talet, men deltar alltså inte ikväll.

Första EYM hölls 1982 men det dröjde till 1994 innan Sverige kom med. Sverige deltog inte senast för två år sedan men är nu tillbaka. Malta och Moldavien debuterar i år. Mer info finns i vår artikel "Dags för klassisk Eurovision".

Som ESCsweden/sverige tidigare har berättat äger tävlingen rum vartannat år. 2012 vann Norge medan Österrike kom tvåa och Armenien trea. 2010 segrade Slovenien före Norge och med Ryssland på tredje plats. Sveriges bidrag gick inte vidare från semifinalen av de 15 som deltog det året.

Kommentarer