Mars allt hetare

Det råder inget tvivel om att mars håller på att utvecklas till en allt hetare Eurovision-månad beträffande nationella uttagningar.

Tidigare i veckan kom besked om att både Portugal, Tjeckien och Rumänien blir helt klara med sina bidrag i mars, nu kan vi tillföra två länder till.

Det gäller dels Grekland vars tv-bolag NERIT planerar för en nationell final i början av mars, dels Polens tv-station TVP som tänker presentera sitt interna val ungefär vid samma tid. Exakta datum och närmare detaljer i övrigt kan förväntas inom en snar framtid. Dessutom kommer Montenegros representant Nenad "Knez" Knezevic, som utsågs redan i höstas, att offentliggöra sin låt just i mars.

Allt det här betyder i nuläget att 10 länder utser sina ESC-bidag i mars, eller 11 om man räknar med den montenegrinska låten som Knez ska tävla med. Nästan i nivå med den riktigt tunga uttagnings-månaden februari där vi får besked från inte mindre än 13 länder.

Tyst från 5
För närvarande saknas besked från fem länder. Varken Storbritannien, Frankrike, Irland, Ryssland eller Azerbajdzjan har kommit med någon specifik information om hur de tänkt sig sina uttagningar. Här finns inga datum och heller inte något om nationella finaler eller interna val är att vänta, vi syftar på officiella bulletiner från ansvariga tv-bolag.

På specialsidan Kalender för ESCsverige successivt in aktuella datum för de 39 deltagarna i ESC 2015 i Wien.

Kommentarer