Nyhetsmix

Eurovision-nyheter i korthet Blandat både stort och smått av det som har skapat rubriker den sista tiden.

En sångerska har gått ur tiden, värdlandet Portugal förändrar sin nationella final och en serbisk tjejduo tar plats i Junior ESC. Detta och mer därtill i följande sammanfattning.

Beskedet att Joy Fleming avlidit 72 år gammal har väckt förstämning bland många fans. Hon tävlade för dåvarande Västtyskland i ESC i Stockholm 1975. Den medryckande låten Ein lied kann eine Brücke sein fick bara poäng av tre länders jurygrupper och kom på 17:e plats av 19. Men det energiska framträdandet och Joys inlevelse gillades i varje fall av publiken, bidraget räknas till en av Eurovisionens riktiga klassiker.

Portugals final "Festival da Cancao" sväller. Det som från början var tänkt att innehålla 10 bidrag har nu vuxit till 14. Den nationella uttagningen består som ESCsverige tidigare har berättat av två deltävlingar 18 och 25 februari samt final den 4 mars. Sju tävlande från varje deltävling går vidare till finalen. Landet arrangerar som bekant kommande ESC.


Här har ni duon som sjunger för Serbien i Junior Eurovision. Jana Paunovic och Irina Brodic heter flickorna. De vann den serbiska juniorfinalen med låten Ceo svet je nas. Den visas för tv-tittarna nu på lördag.

Samma dag är det sagt att den albanska junioruttagningen ska äga rum. Ännu mer junior blir det på söndag då Polen väljer.


Ralph Siegel, mest känd för att ha skrivit 1982 års vinnarlåt Ein bisschen frieden och flera av San Marinos bidrag, erbjöd bosnisk tv att betala delar av deras deltagaravgift för ESC 2018. Kravet var att han valde låten och artisten Hanka Paldum. Bosnisk tv har tackat nej till erbjudandet då tv-bolaget inte anser sig ha råd att vara med nästa år. Man utesluter dock inte att Siegels upplägg kan bli aktuellt vid en comeback 2019, allt hänger på ekonomin.

Så hör vi att det tjeckiska tv-bolaget CT tar emot inskickade bidrag till och med 17 november. Både inhemska som utländska låtskrivare välkomnas. CT förbehåller sig dock rätten att välja ut låten till ESC i Lissabon internt och alltså utan någon öppen tävling där flera artister ställs mot varandra.

Vi avslutar nyhetsmixen den här gången genom att givetvis hedra Joy Fleming. Det var så här det såg ut när det var dags för henne att inta scenen på Älvsjömässan i Stockholm för lite mer än 42 år sedan.


Kommentarer